Začátky po roce 1989

 

Myšlenka znovuzaložení Biskupského gymnázia vzešla ze společenství vzniklých kolem kněží tzv. podzemní církve: petrína P. Vladimíra Veškrny, P. Františka Provazníka, P. Františka Fráni a zejména P. Ivana Vítka, rovněž petrína. Ten již během totality shromáždil kolem sebe skupinu pedagogů, ze které vzešel první ředitel budoucího gymnázia, PhDr. Petr Hruška.

 

Po jednáních na biskupství a na ministerstvu školství měli během sedmi měsíců r. 1990 vše „papírově“ připraveno, ale ještě nezískali žádnou budovu. Rozhodli se, že „gymnázium bude, i kdyby se mělo učit třeba v parku“. A ejhle, budova se našla. A tak se od 2. září 1990 mohlo začít učit na Veveří ulici v bývalém malém chlapeckém semináři. Přitom se stále jednalo s úřady o původní budově v Masarykově čtvrti. Nakonec bylo rozhodnuto, že Stavební fakulta VUT musí budovu vyklidit. Ihned začala rekonstrukce a druhý rok už bylo gymnázium ve „své“ budově na Barvičově ulici v Masarykově čtvrti.

 

Přišli jsme „do hotového“

 

V roce 1991 jednal ředitel Hruška s brněnským biskupem o příchodu jezuitů na gymnázium. Pro vyučování náboženství na gymnáziu byli určeni tři jezuité: P. Vojtěch Suchý a P. Josef Prchal, působící do té doby v Perné u Mikulova, a P. Petr Přádka, doposud farář v Mohelnici. Při jejich příchodu už gymnázium sídlilo v „nové budově“ na Barvičově ulici, ale jezuité ještě asi půl roku bydleli na Veveří, než se zrekonstruovalo bydlení v budově školy. Po výstavbě domu na Kozí ulici v polovině 90. let se pak jezuité působící na BiGy přestěhovali do nové rezidence.

 

Náboženství začali učit všichni tři. Otcové Suchý a Přádka měli první rok po 14 hodinách týdně, P. Prchal první rok učil 17 hodin týdně. Počet hodin v dalších letech stoupal podle toho, jak žáků na gymnáziu přibývalo. V roce 1995 na něm studovalo už přes 800 dětí. Vedle výuky náboženství byl P. Přádka jmenován též spirituálem gymnázia a P. Suchý dostal na starost sestry františkánky na Grohově ulici. 

 

Počáteční rozvoj 

 

Pan ředitel Hruška měl o škole jasnou představu. V prvních letech byla založena Nadace Biskupského gymnázia na podporu zájmové činnosti studentů, popřípadě na podporu dlouhodobé, celkově rozsáhlé rekonstrukce školy (kotelna, tělocvična, tenisový kurt, stravovací zařízení, technické vybavení jednotlivých předmětů a mnoho dalšího). Veliký důraz se kladl na výuku cizích jazyků. Podařilo se k tomu získat i několik velmi dobrých lektorů, některé dokonce ze zahraničí. V pozdější době se uskutečňovaly i výměnné návštěvy ze zahraničí, studium některých studentů v Americe atd. Pořádali si různé akce, divadelní představení – dramatický kroužek paní prof. Brtníkové vystupoval s velkým úspěchem např. při návštěvě Svatého otce v Hradci Králové v roce 1995.

 

Pro školu se též podařilo získat volnou budovu fary v Opatově na Třebíčsku. Je to sice dost daleko, ale přesto tam jednotlivé třídy začaly jezdit na víkendy, spojené s duchovní obnovou a rekreací. Každoročně se také jezdí na lyžařské kurzy do Orlických hor. Těch se vždy zúčastňoval P. Petr Přádka a později P. Jan Blecha. 

 

Další proměny 

 

Během devadesátých let došlo na gymnáziu k pochopitelné obměně učitelského sboru, první ředitel pan Hruška přešel na nově zřízené státní gymnázium v Brně-Bystrci. Škola postupně vyrostla ve vysoce kvalitní vzdělávací zařízení. Také jezuité se začali na škole střídat. Po prvním spirituálovi P. Přádkovi přebral v roce 1996 štafetu na dlouhých sedm let P. Jan Blecha, kterého roku 2004 na rok vystřídal P. Tomáš Pavlů. Vedle nich na BiGy působilo a dodnes působí několik dalších jezuitských scholastiků jako učitelů náboženství: V. Umlauf, P. Filka, L. Tomeček a T. Ulrich. 

 

Od školního roku 2005/06 již není spirituálem gymnázia jezuita, ale tato starost se vrátila diecézi a současným spirituálem je P. Pavel Konzbul. Členem „farního týmu“ gymnázia zůstává americký jezuita P. David Allen, který od roku 2001 vyučuje na škole angličtinu. Pastoraci se na škole věnuje také studentská farní rada – tzv. BiGy Team, a o bohoslužby pečuje skupina ministrantů sdružená v klubu „BiGystranti“.

 

Obnovení své činnosti gymnázium nedávno oslavilo vydáním almanachu k 15. výročí BiGy po pádu komunismu.

Petr Havlíček SJ